Kvitten, finns det i Sverige? Enligt Kinna går det inte att köpa, men kanske någon har turen att hitta ett kvittenträd i en gammal trädgård...
Kvitten är ett av offren för vår bråttomkultur. Kvittenet är en frukt som inte går att äta rå - hela munnen blir som sandpapper. Dessutom är den hård som sten, så det är inte helt lätt att dela, skala och kärna ur den innan tillagningen. Inget man slänger i sig i förbifarten, med andra ord.
Trots att kvittenet inte är någon insmickrande frukt är den väl värd mödan. Vid tillagning blir det gryniga, stenhårda, beiga fruktköttet mjukt, lätt genomskinligt, otroligt aromatiskt och... rosa. Fast som synes på bilden blev färgen snarare orangeröd den här gången. Fråga mig inte varför - men spännande är det!
När jag gav mig på mina kvitten den här gången tillämpade jag ett tips jag läst, nämligen att köra dem i mikron i en kvart innan man försöker skala dem. Jag tänker nog laborera litet med kortare tid eller lägre effekt nästa gång, för bitvis blev frukterna väl mosiga. Det blev dock mycket lättare att skala och dela dem - en verksamhet som annars är förknippad med hög risk för skärskador.
Så hittar du kvitten, prova. Var annars ska du känna en smak som är som en syrlig korsning av smakexplosiva äpplen och päron?
Kvittenpaj
Gör din favoritpajdeg.
Fyllning:
1,2 kg kvitten
200 g socker
1/2 l vatten
Kör kvitten ca 15 min i mikron. Låt dem svalna. Skär dem i kvartar, skala och ta bort det hårda kärnhuset. Skär i tärningar med ca 1 cms sida.
Koka upp vattnet med sockret. Tillsätt kvittentärningarna. Koka nu på låg värme tills nästan all sockerlag kokat in. Färgmetamorfosen sker framför dina ögon!
Kavla ut pajdegen och klä en pajform. Häll i kvittenkompotten.
Grädda i 180 graders ugn ca 30 minuter. Täck med aluminiumfolie om det behövs, dra ner temperaturen till 120 grader och låt pajen stå i ugnen 10 minuter till.
Förutom att den är vacker och god går den här pajen väldigt lätt att skära i fina portionsbitar. Kvitten är väldigt pektinrika, och fyllningen blir fast och fin och ligger snällt på plats.
I vanliga fall brukar jag inte servera grädde till dessertpajer, men här skulle jag kunna tänka mig att göra ett undantag...
Jag köper kvitten i invandraraffärena här i Malmö, jag brukar lämna dem till mamma som kokar marmelad på dem och som jag sen hämtar. I år hade jag tänkt göra ett gelé som skall smaksättas med rosengeranium.
Bakgrunden till att vi började med kvittenmarmelad var att mamma och pappa på besök hos Niklas i Helsingborg hade fått nån liten amuse med färskost och kvittenmarmelad. Jag tror att det serverades i nån liten strut av något slag
Posted by: Karin | 18 oktober 2006 at 01:30 fm
Jag har just köpt kvitten som Karin i en affär med mellanösternmat. Ska laga persiskt.
Posted by: Jessika | 18 oktober 2006 at 01:16 em
Det där låter som något som skulel kunna finnas här. Här finns så konstiga grejor så.. :)
Själv ska jag nu göra jabuticaba sylt. En typsik brasse frukt :) ska bli intressant.
Posted by: BrazilianLinda | 18 oktober 2006 at 02:19 em
Kvitten finns säkert om jag anstränger mig, men tiden räcker inte till. Trodde kanske att jag skulle hitta det på bondens marknad häromveckan. Mamma hade förr men då vi grävde för värmekulvert i trädgården försvann buskarna med grävskopans framfart.
Posted by: Kinna | 22 oktober 2006 at 10:20 em
jag bor i ett litet samhälle som heter horna och ligger utanför åhus. här har jag en granne som har massor av kvitten. jag har också köpt mig en buske nyss. så visst finns det i sverige
Posted by: pia bagan | 17 september 2008 at 07:42 em
Det är skillnad på Rosenkvitten som är en buske och Kvitten som är ett träd med stora päronlika frukter.
Det går lika bra att göra gelé på båda sorterna.
Posted by: Nan | 31 oktober 2009 at 02:04 em
Att köpa Kvitten frukt är ofta svårt. Men pia bagan påpekar att det finns ett alternativ. I varenda stads planteringar och hemma hos många privatperosner odlas 'Chaenomelis japonica' dvs Rosenkvitten.. upp till en meter höga förgrenade buskar med rosa, röda eller orangerödablommor tätt på stammen på våren. Gulgröna frukter i höst. Använd som kvitten: finns oftast i mängder!!
Varsågod..
Posted by: Bdonobauer | 05 juni 2010 at 03:52 em
gör denna pajen nu. mina kvitten ändrar inte färg, det sppelar ingen roll hur länge dom får puttra, så jag gav upp..
nu står fanskapet i ugnen iallafall. smakade lite på frukten när den kokats i sockerlag, så syrligt så att munnen snörper ihop sig till ett russin, vad har gått fel?
Posted by: babben | 21 oktober 2012 at 10:26 em