Nej, nu är det dags för litet rejäl matlagning med intressanta råvaror på den här bloggen. Vad sägs om kalvnjure?
Vi åt kalvnjure med senapssås enligt nedanstående recept i söndags, och det blev stor succé. Nioåringen frågade nästa dag om det möjligen blivit några rester, men det blev tyvärr ingenting över. Vi får laga mer snart igen.
För den som får skrämselhicka vid blotta tanken på inälvsmat vill jag gärna påpeka att kalvnjure blir fast och fin i konsistensen vid tillagning, och har en mild och fin smak. Nioåringen beskrev den som "litegrann som lever, fast godare".
Kalvnjure med senapssås
2-3 portioner
2 kalvnjurar
olja
salt, peppar
3 msk konjak
60 g mjukt smör
1 dryg tsk fransk senap (dijonsenap)
1 tsk grovkornig fransk senap (moutarde à l'ancienne)
2 schalottenlökar
1,5 dl torr vit vermouth, gärna Noilly Prat
1,5 dl crème fraîche
Hacka schalottenlöken.
Blanda det mjuka smöret med senapssorterna.
Ansa njurarna: På "undersidan" (om det som syns på bilden ovan kallas "översidan") sitter en del fett på och i njuren. Snitta njuren på längden och ta bort det mesta av fettet med en liten kniv. Försök att behålla njuren hel - blir det litet fett kvar är det ingen katastrof.
Värm ugnen till 210 grader.
Bryn njurarna i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg i en form och sätt in i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden såsen.
Lägg schalottenlöken i en kastrull med vermouth, salt och peppar. Låt reducera tills det bara finns en bottenskyla kvar. Tillsätt crème fraîche. Låt puttra medan du tar hand om njurarna, som borde vara färdiga vid det här laget.
Ta ut formen ur ugnen. Om det flyter fett i den, kasta det. Ta vara på allt annat i botten och tillsätt det till såskastrullen. Skiva njurarna. De får gärna vara rosa i mitten, men inte råa. De skivade njurarna läggs upp på fat och kan sättas tillbaka i den avstängda ugnen för att hållas varma (tycker du att de inte är färdiga låter du naturligtvis ugnen vara på).
Sila upp såsbasen i en ny kastrull som du sätter på svag värme. Vispa ner senapssmöret.
Till njurarna och senapssåsen åt vi vanlig kokt potatis och haricots verts. Vi drack ett vin från côtes-du-rhône, men jag har glömt vilket (och min man är tyvärr inte hemma). Gott var det i alla fall!