My Photo
Blog powered by Typepad

« Menu de Noël - Juldagsmeny | Main | Petit ragoût rapide de potiron et champignons - Liten snabbgryta med pumpa och svamp »

Comments

Görel

I Sverige är gåslever ganska kontroversiellt, många är medvetna om den grymma "tillverkningen" och avstår från att köpa. Det är förbjudet att producera gåslever i Sverige, men inte att importera eller sälja. Flera stora restauranger, däribland Operakällaren, har valt att låta bli att servera gåslever.
Själv har jag förstått att det är en stor delikatess, men har svårt att förstå hur man kan blunda för hur framställningen går till.

Görel

Nu ser jag att du skriver anka - produceras ankleverråvaran på annat sätt än gåslever?

Olle Tagesson

Låter fantastisk gott!

Mitt knep för att ta ut venerna är att låta levern komma till rumstemperatur, sedan dela på den och med en kniv "skrapa" fram venerna. Ungefär som när man tar smör. När en hel ven syns är det bara att dra bort den. När båda venerna är borttagna så tar man bara "skrapet" och lägger tillbaks i levern och rullar ihop den till dess naturliga form.

K

Till nyår fanns anklever att köpa på Fine Food i Hammarby Sjöstad. Men den kostade 900 kr/kilot.

Annette

Hej Görel,

Jag vet att foie gras är kontroversiellt - i Sverige och annorstädes. Jag har varit och tittat - i verkligheten alltså, inte på TV - på "tvångsmatning" av gäss (det funkar på samma sätt med ankor), och tyckte inte att det var särskilt obehagligt alls. Som inom all mänsklig verksamhet kan man säkert på det här området hitta exempel både på det bästa och det värsta.

Till syvende och sist bestämmer vi alla var vi vill sätta strecket någonstans. Tycker man att det är outhärdligt hemskt att djur ska behöva sätta livet till för att människor ska få föda blir man vegetarian eller vegan. Rent intellektuellt förstår jag ståndpunkten, men jag delar den inte. För mig är det en fråga om personliga val.

lagers tabberas

Detta är mer än man står ut med att läsa.
Vi har kunnat köpa en del genom olika krogar förr, men nu har det ju mest varit barnledigt.
Har några kontakter som jag ska utnyttja och tack för inspirationen.
Jag har ju inget emot hastigt stekt lever heller.
Nu djädrans ska det bli terrin.

Görel

Hej Annette!

Nej, vegetarian tänker jag då rakt inte bli, jag älskar kött alltför mycket! Jag har absolut inga problem med äta animaliska produkter, men jag vill att djuren ska ha levt ett så naturligt liv som möjligt innan slakten, därför äter jag helst vilt, lamm och utegris. Men även "innegrisar" har nog ett betydligt bättre liv än gässen och ankorna.

Lotta

I Östermalmshallen i Stockholm kan man köpa färsk ankterrin. Underbart god.
Färsk lever och göra egen terrin har jag inte försökt. Är i Paris minst en gång om året och passar då på att köpa portionsaskar så att det alltid finns ett förråd hemma.Det är ju bara så gott!!

Melody

BOJKOTTA FOIE GRAS! Citat från Djurrättsalliansens hemsida: Fåglarna tvångsmatas tre gånger per dag genom att en pump som körs ner i halsen trycker ner ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Vid slakten har fågelns lever svällt till en storlek upp till tio gånger större än normalt.Många djur dör i förtid av kvävning eller skador, oftast på de inre organen. Dödligheten är så mycket som tjugo gånger högre än på vanliga ankfarmer. Över 15 länder, inklusive Sverige, har förbjudit den här uppfödningen av fåglar, men vi importerar fortfarande ank- och gåslever från länder med denna uppfödning och serverar det på restauranger i Sverige.

Ändå fortsätter ni äta det??

bojkotta foie gras!

att producera fram foie gras här i sverige är förbjudet och klassas som djurplågeri, ändå får man köpa och sälja det, det blir som en dubbelmoral .. finns ingen anledning till att en så grym framkallad produkt ska få säljas! . tycker man ska göra förbud mot foie gras i sverige. och att överklass folk som köper denna dyra delikatess kan tänka på vad som händer med maten innan den kommer på tallriken

Stockholm

Ska försöka göra lite egen leverpastej nu till helgen enl ett recept från gourmet mums

Stefan Alsnäs

Hallå!
Vaddå dubbelmoral. Ankor och gäss har levrar! Ska vi kasta dem och göra biogas istället för fois gras?

The comments to this entry are closed.