Elin undrade hur The Flavor Bible var. Svar: Bra.
Men jag kanske ska berätta något mer...
The Flavor Bible är en bok om smakkombinationer. Den vilar inte på någon spejsad molekylär grund (även om jag själv nosade rätt på den via bloggen Matmolekyler), utan är resultatet av de två författarnas (Karen Page och Andrew Dornenburg) frågor till ett antal välrenommerade nordamerikanska kockar om deras favoritkombinationer.
Boken inleds med ett par intressanta "läskapitel", bl.a. om vad "flavor" är. Finns det något svenskt ord för detta? På franska skulle jag säga "saveur", men på svenska?
Författarnas definition är "Flavor = Taste + Mouthfeel + Aroma + "The X Factor"". ("Saveur = Goût + Sensation en bouche + Arôme + "le Facteur X""), alltså smak + "munkänsla" + arom + X-faktorn, där X-faktorn står för allt annat (minnen, associationer, hur varmt eller kallt det är ute osv. osv. osv.).
Om någon har ett förslag på svensk översättning tar jag gärna emot.
Större delen av boken består dock av listor över olika ingredienser. För varje ingrediens anges de smakkombinationer som de intervjuade kockarna nämnt som särskilt lyckade. T.ex. föreslås att bananer kan kombineras med bl.a. kryddpeppar, aprikoser, dadlar, havregryn, svartpeppar eller sesamfrön (nej, inte allt på en gång). Varierande typografi (fetstil, stora bokstäver, asterisker) används för att ange vilka "smakpartners" som nämnts av särskilt många kockar. Vissa kombinationer är superklassiker, andra är mer förvånande.
Dessutom är listorna uppblandade med citat från kockar som beskriver smakpreferenser och olika rätter, samt med namn på rätter tagna från menyer på namngivna restauranger.
Syftet med boken är uttalat att stimulera till kulinarisk kreativitet, och det kan verka som om den siktar in sig enbart på avancerad matlagning. Jag håller inte med - jag tror att den här boken har goda utsikter att bli ordentligt tummad och fläckad i mitt kök. I stället för att stå där och titta på mina morötter och tänka "Öööööh", kan jag slå upp The Flavor Bible och istället tänka "mandlar, äppeljuice, koriander, fänkål, senap, potatis, russin, valnötter...".
Bilder lånade från Becoming A Chef, författarnas sajt.